Solentra - Solidariteit en Trauma
Eerste foto
Tweede foto
Derde foto
Vierde foto
Colsultaties

Solentra is er voor hulpverleners, migranten- en vluchtelingenkinderen, en traumaslachtoffers met drie soorten consultaties:

Community-based consultaties
Solentra staat klaar zodra een kind tekenen van psychologische problemen vertoont. Onze vereniging treedt op wanneer de ouders het probleem niet erkennen en hulpverleners/de school onze hulp inschakelen.

Solentra komt ter plaatse en ondersteunt de school/hulpverlener met haar kennis van

Op deze manier kan een dialoog uitgebouwd worden met de ouders.
De consultaties vinden plaats op de plek van de hulpverlener/leerkracht, in aanwezigheid van een tolk en/of etnopsycholoog.

Transculturele consultaties 
Deze consultaties vinden plaats in de gebouwen van Solentra. Er wordt diagnostische en therapeutische ondersteuning geboden, rekening houdend met de culturele achtergrond van het kind. Er wordt gewerkt met een etnotherapeut en/of tolken, zodat het kind (en zijn familie) in zijn eigen taal geholpen kan worden.

De diagnostiek omvat

Trauma-consultaties
Solentra bouwt ook een trauma-consultatie uit voor kinderen en jongeren (0-18 jaar) die, ongeacht hun culturele achtergrond, slachtoffer of getuige geweest zijn van traumatiserende gebeurtenissen (bijvoorbeeld verkrachting, auto-ongeluk, moord, maatschappelijk geweld...). Bij de behandeling van trauma's wordt er onder meer met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Psychothérapie du trauma reassociative (PTR) gewerkt. Dit is een psychotherapiemethode die deel uitmaakt van een ruimer behandelplan.