AMIF

Gratis AMIF opleidingsaanbod

Deze opleidingen worden u GRATIS aangeboden dankzij het AMIF en de POD Maatschappelijke Integratie.

Voor wie?

Voor alle OCMW medewerkers in Vlaanderen én externen die werken rond het thema van een bepaalde opleiding.

Wat?

Thematische opleidingen

Doel: dieper inzoomen op thema’s die aan bod kwamen in de basisopleiding. Per thema worden twee halve lesdagen georganiseerd. Er zal gewerkt worden rond vijf gespecialiseerde thema’s vertrekkend vanuit een cultuursensitieve benadering. Het aanbod wordt afgestemd op de vraag. Per regio kan de focus anders liggen. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld Afghaanse cultuur, de dynamieken van gezinshereniging, automutilatie, verslaving, foltering, veerkracht bevorderende handvaten,…

Intervisies

Doel: tijdens een intervisie wordt er advies en ondersteuning gegeven op casusniveau door een senior psycholoog.

  • Mogelijkheid tot drie reeksen van 1,5u
  • Minimaal 3 en maximaal 10 personen per intervisie
  • OCMW moet betrokken zijn in de intervisie
  • Contacteer ons via 02/477.57.15 om intervisies in te plannen

Door wie?

Solentra VZW

Solentra is een VZW die staat voor een gratis traumagerelateerd en trans psychiatrisch diagnostisch behandelingscentrum voor vluchtelingen en migranten. Hierbij houdt Solentra rekening met de culturele achtergrond van de cliënt en worden de consultaties in de moedertaal gedaan (d.m.v. samenwerking met tolken). Als expertisecentrum met een brede visie op gezondheid zetten we ook in op het mobiliseren van alle integratie-bevorderende spelers die van belang zijn voor de geestelijke gezondheid van de cliënt. Dit doen we door onze kennis over trauma, migratiepsychologie en cultuursensitiviteit samen te brengen in de vorm van community-based consultaties, opleidingen, intervisies, supervisies en een telefonische helpdesk.

Waarom?

De psychosociale begeleiding van de OCMW’s naar vluchtelingen kwalitatiever én efficiënter maken door duurzame kennisoverdracht en het aanreiken van tools vanuit casusvoorbeelden waarbij aandacht wordt besteed aan vroegtijdige detectie van trauma of andere psychische problemen.

OCMW’s zijn vaak de eerste hulpverleningsinstantie waar onze doelgroep terechtkomt alsook een cruciale partner voor Solentra in de preventie en vroegtijdige detectie van psychische problemen bij de vluchtelingen en migrantenpopulatie, een extra kwetsbare groep. Tegelijkertijd verhoogt dit aanbod de efficiëntie van de maatschappelijke assistenten en stijgen de slaagkansen op integratie van de vluchtelingen en de migranten door het tijdig behandelen van psychische problemen.

Interesse, vragen of meer info?

Aarzel niet om contact op te nemen met Solentra.

 

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: