Onze samenleving wordt steeds diverser. Grote steden zijn al lange tijd multicultureel, maar dit wordt nu ook merkbaar in grote en kleine dorpen. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dienstverleners en betrokkenen stellen daarbij soms vast dat traditionele methodes gebrekkig zijn.
Solentra wil deze professionals steunen door haar jarenlange expertise te delen en wil hiervoor graag samenwerken met andere organisaties om dit probleem op te lossen. Zo hopen we de doorstroming van kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek naar de reguliere sector te versoepelen.
Solentra biedt:
- Consult en liaison: heb jij een casus of een veelvoorkomend thema waarbij je alle beschikbare expertise wil samenleggen? Solentra wil graag helpen om een gedeelde hulpvraag en een oplossingstraject op te stellen.
- Opleidings- en vormingsdagen: hier worden thema’s zoals cultuursensitiviteit, de impact van migratie en community-based werken behandeld.
Onze methodologie: PACCT®
Wij hebben onze eigen methode ontwikkeld, genaamd PACCT®. Deze methode maakt het makkelijker voor jonge vluchtelingen om psychische hulp te vinden en toe te laten.
PACCT® staat voor ‘Psychiatry Assisting the Cultural diverse Community in Creating healing Ties’. De methode is gebaseerd op drie uitgangspunten en steunt op twee pijlers:
Onze uitgangspunten:
- De link tussen actieve maatschappelijke participatie en geestelijke gezondheid;
- De impact van het migratieproces;
- Een ecologische visie op ontwikkeling.
Onze pijlers:
- Een op de samenleving-gerichte benadering;
- Een etnopsychologische kijk op het probleem.
Lees hier meer over onze PACCT® methode
8 factsheets: kernthema’s ggz van vluchtelingen
Solentra vatte de inhoud van de opleidingen en trainingen samen in 8 factsheets. Die behandelen de kernthema’s die te maken hebben met de geestelijke gezondheid van vluchtelingen.
De factsheets zijn het resultaat van een samenwerking tussen Solentra en een aantal deskundigen in deze sector. Dit zijn Geertrui Serneels, Koen Van Praet, Birsin Taspinar, Winny Ang en Stéphanie De Maesschalck. Verder zijn de factsheets gerealiseerd met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.
De 8 factsheets zijn als volgt: