2021 EU Health Award: Solentra haalt shortlist met hulplijn voor mensen op de vlucht

19.05.2022

Solentra werd geselecteerd voor de shortlist van de 2021 EU Health Award Mental Health met haar gratis hulplijn voor vluchtelingen tijdens de coronapandemie. De Europese prijs stond in het teken van community-based initiatieven die de impact van Covid op de geestelijke gezondheid probeerden te verlichten.

De coronapandemie heeft mensen op de vlucht extra hard getroffen. Zij werden geconfronteerd met extra stress, paniekaanvallen en psychosociale problemen, bovenop de al bestaande problemen van trauma of depressie. Bovendien was het tijdens de lockdowns moeilijker om de betrokkenen te mobiliseren om de vluchtelingen te identificeren en een hulpvraag te formuleren. Daarom introduceerde Solentra een gratis psychologische hulplijn in het Arabisch, Dari, Farsi en Spaans voor vluchtelingen tijdens de lockdowns in 2020-2021. De hulplijn werd gepromoot via ondersteuningsorganisaties voor vluchtelingen, opvangcentra en flyering op straat.

Veerkracht aanspreken en vroegtijdig psychische problemen opsporen

Een team van psychologen luisterde naar het verhaal van mensen op de vlucht, bood psycho-educatie, technieken en oefeningen om stress en angst te verminderen, en probeerde de veerkracht van de vluchtelingen aan te spreken. De meest voorkomende klachten waren stress, slaapproblemen, piekeren, angst, gevoelens van depressie en machteloosheid. Redenen waarom vluchtelingen de hulplijn nuttig vonden, waren: advies en informatie, gemoedsrust, zich weer hoopvol voelen, meer controle krijgen over gevoelens en hun leven, zich minder alleen voelen. De hulplijn maakte het ook mogelijk om ernstige psychische problemen vroegtijdig op te sporen.

2021 EU Health Award: genomineerde initiatieven

 

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: