Oproep voor niet-begeleide minderjarigen die willen deelnemen aan actie-onderzoek
Solentra voert dit jaar een onderzoeksproject uit over de impact van de COVID-pandemie op niet-begeleide minderjarigen. Het gaat om een actie-onderzoek met Photovoice, een participatieve methode waarmee deelnemers hun gedachten, percepties en ervaringen uitdrukken aan de hand van foto’s die ze zelf nemen. Met het onderzoek willen we enkele stemmen laten horen uit een kwetsbare groep in onze samenleving die op een bijzondere manier onder de pandemie te lijden heeft gehad. Met het project verwachten we meer inzicht te krijgen in veerkracht, maar ook te leren wat we als samenleving beter kunnen doen bij een volgende crisis.
Download de flyer (NL, FR, ENG, Dari, Pashtou, Arabisch)
Wie kan deelnemen?
Ongeacht de huidige wettelijke status zijn we op zoek naar kandidaten die voldoen aan de volgende criteria:
- Aankomst in België: voor (of ten laatste) maart 2020
- Status bij aankomst: niet-begeleide minderjarige (kan vandaag intussen dus meerderjarig zijn)
- Vandaag minstens 15 jaar oud
Wat en wanneer?
- We vormen verschillende groepen van 6 tot 8 deelnemers waarbij we rekening houden met het geslacht, het land van herkomst en de taal.
- In overleg met de deelnemers plannen we 4 sessies van 2 tot 2,5 uur verspreid over 2 weken (periode: mei – juli). Kort en intensief dus!
- We werken met Photovoice, een methode waarmee deelnemers hun gedachten, waarnemingen en ervaringen kunnen uitdrukken met foto’s die ze zelf nemen. Tijdens de sessies onderzoeken de jongeren samen de impact van de pandemie op hun welzijn en wisselen ze ervaringen uit. Het actie-onderzoek stelt de jongeren centraal en spreekt hun veerkracht en verbeelding aan.
- De sessies worden begeleid door een psycholoog van Solentra. De deelnemers kunnen zich in hun eigen taal uitdrukken met behulp van een tolk die de groepssessies zal bijwonen.
Waar?
We organiseren de groepssessies in de buurt van de woonplaats van de deelnemers (als er vervoer nodig is, vergoeden we de verplaatsingskosten).
Waarom deelnemen aan dit project?
Dit actie-onderzoek geeft de niet-begeleide minderjarigen de kans om hun stem te laten horen over hoe zij de pandemie zijn doorgekomen. Hun getuigenis via foto’s helpt hen om nog overblijvende stress te reduceren, een hoofdstuk af te sluiten, en vooral hun oplossingen te laten horen zodat toekomstig beleid hiermee rekening kan houden.
Wat verwachten we van de deelnemers?
De bereidheid en het engagement om samen te werken en hun percepties en ervaringen te delen over welke impact de COVID-pandemie op hun welzijn en leven had.
Hoe deelnemen?
- Ken je jongeren die in aanmerking komen voor het onderzoek? Deel de oproep met hen.
- Ken je jongeren die willen deelnemen aan het onderzoek? Neem dan contact op met Ernesto Gómez Cangas, psycholoog en projectleider van het onderzoek.
Contact:
Ernesto Gómez Cangas
T: 0483 61 33 19
E-mail : ernesto.gomezcangas@uzbrussel.be