Helpdesk voor hulpverleners met vragen over psychologische begeleiding
Door de oorlog in Oekraïne vluchten miljoenen inwoners, vooral vrouwen, kinderen en ouderen, naar Europa. Het brengt een ongeziene golf van solidariteit op gang bij landen, organisaties en gewone burgers in Europa die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen. Tegelijk zorgt het ook voor veel vragen over welke hulp op dit moment nodig en gepast is.
Het is hartverwarmend om de warme reacties en solidariteit te zien van al die burgers en vrijwilligers die Oekraïense vluchtelingen willen opvangen en de eensgezindheid en solidariteit die Europa toont om vluchtelingen uit Oekraïne te onthalen. Dat warme onthaal is nodig om psychische problemen te voorkomen of opgelopen trauma’s niet te verergeren. Dat geldt trouwens voor alle vluchtelingen. Een warm onthaal en het voorkomen van hertraumatisering zijn belangrijk voor integratie en komt de hele maatschappij ten goede.
Welke psychologische hulp is nodig?
De vraag naar psychologische hulp is begrijpelijk, maar in eerste instantie zijn alle hulpverleners, van professionelen over georganiseerde vrijwilligers tot burgers, die vluchtelingen opvangen de beste ‘psychologen van dienst’. Want mensen uit oorlogsgebieden hebben in de eerste plaats nood aan normalisatie, structuur en regelmaat, herstel van vertrouwen in de medemens, als kind enkele uren per dag kind kunnen zijn. Die steun kunnen vrijwillige of professionele hulpverleners op dit moment het best bieden, niet de gespecialiseerde psychologen.
Na verloop van tijd kan gespecialiseerde hulp wel nodig zijn, als de spontane verwerking van oorlog en vluchtervaringen hapert en mensen het moeilijk krijgen om goed te functioneren (cognitief, emotioneel, gedragsmatig). In vaktermen hebben we het dan over een post-traumatisch stress-syndroom of een gestokt rouwproces. Dat zien we proportioneel natuurlijk meer bij mensen die op de vlucht zijn, maar bij Solentra zijn we vooral getuige van de veerkracht van de mens. Die veerkracht hangt echter sterk af een veilige leefomgeving en toekomstperspectief.
Uiteraard zal er soms onmiddellijk gespecialiseerde hulp nodig zijn als de extra stress door de oorlogssituatie zich ent op oude wonden of wanneer er een psychische kwetsbaarheid is. Dan is gespecialiseerde, transculturele psychiatrische hulp in de taal van de vluchteling nodig om oorlogstrauma te behandelen.
Helpdesk voor hulpverleners
De eerste hulp die wij als gespecialiseerde hulpverleners kunnen bieden is vrijwilligers en professionals die vluchtelingen opvangen ondersteunen. Soms hebben ze handvaten nodig bij de ondersteuning van de vluchtelingen, soms willen ze zelf hun verhaal kwijt als de verhalen die ze te horen krijgen te zwaar worden. Daarom stellen wij onze helpdesk open voor alle professionele en vrijwillige hulpverleners die vluchtelingen opvangen.
Foto: Pakkin Leung@Rice Post, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons