Ellen Goeleven, Fedasil: “Solentra schept een duidelijk kader van de context waarin onze bewoners zich bevinden”

25.02.2022

Ellen Goeleven is adjunct-directeur bij Fedasil in het opvangcentrum van Sint-Truiden. Ze werkt er al bijna 9 jaar. Het centrum vangt 500 asielzoekers op. Solentra staat de medewerkers van het centrum bij met advies en intervisies over moeilijke dossiers en biedt gespecialiseerde psychische zorg aan bewoners die het nodig hebben. Ellen vertelt wat de samenwerking met Solentra voor de bewoners en medewerkers van het opvangcentrum betekent.

“Solentra is in de eerste plaats belangrijk voor de bewoners. Naast de individuele opvolging van de zwaarste dossiers kunnen wij ook altijd terecht bij hen voor advies, wanneer we vastzitten op bepaalde dossiers. Dat maakt het makkelijker om de  moeilijkste knopen door te hakken. Dankzij hun advies kunnen we op een constructieve manier, met kleine stapjes verder. Solentra vormt vaak ook de sleutel voor het vervolgproces van de begeleiding.

Minstens even belangrijk is wat Solentra betekent voor onze medewerkers. In die 9 jaren dat ik bij Fedasil werk, heeft Solentra voor mij een duidelijk kader geschapen van de context waarin onze bewoners zich bevinden, een context van vlucht, verlies, trauma. In ons centrum is er beperkte privacy en samenleven met veel anderen is heel moeilijk en geeft weinig ruimte om aan trauma te werken. Het beter begrijpen van de basiscontext, de weg die onze bewoners hebben afgelegd, hoe ze zich voelen in ons centrum en hoe wij hen moeten benaderen, daar heeft Solentra voor gezorgd.

Er is heel veel nood aan begeleiding van onze medewerkers. Solentra kan daar een belangrijk rol in kunnen opnemen, bijvoorbeeld via supervisie. Dat ontbreekt in onze werking. Onze medewerkers zijn momenteel te weinig opgeleid om onze doelgroep met een zware problematiek op een juiste manier te kunnen begeleiden. Daarom hoop ik, vanuit mijn expertise, dat wij onze samenwerking nog lang kunnen verderzetten.”

 

Ontdek ons aanbod

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: