Expo ‘RE-IMAGINE’: Covid-19 door de lens van jonge vluchtelingen en nieuwkomers

02.03.2023

Expo ‘RE-IMAGINE’: Covid-19 door de lens van jonge vluchtelingen en nieuwkomers

Het is inmiddels 3 jaar geleden dat de coronapandemie onze samenleving op haar grondvesten deed daveren, met ongeziene gevolgen in alle levensdomeinen. De pandemie, en maatregelen om ze in te dijken, had ook een enorme impact op het mentaal welzijn van velen en in het bijzonder de meest kwetsbaren in onze samenleving. Een van de groepen die het extra zwaar te verduren kreeg, maar uit beeld bleef, waren de vluchtelingen en nieuwkomers.

Het voorbije jaar ging Solentra in een actie-onderzoek met jonge vluchtelingen en nieuwkomers op zoek naar de impact van de Covid-19-pandemie op hun mentaal welzijn en hoe ze zijn omgegaan met de crisis. 29 jongeren, afkomstig uit meer dan 10 verschillende landen, maakten foto’s waarmee ze uitdrukken hoe zij de lockdowns en de covidmaatregelen in België ervaren hebben: de moeilijkheden maar ook waaruit ze kracht geput hebben.

Het resultaat is een ontroerende en inspirerende collectie foto’s met persoonlijke verhalen die getuigen van een enorme veerkracht, ondanks de precaire situatie waarin de jongeren leven. Met een creatief team van Globe Aroma en curatoren Gaelle Khalife en Deborah Ephrem gingen de jongeren op zoek naar een vorm om hun foto’s en verhalen aan een breed publiek voor te stellen. Op de tentoonstelling ‘RE-IMAGINE’ kan je het resultaat zien!

Vernissage

Op vrijdag 21 april (19-22u) openen we de expo met getuigenissen van de jongeren die deelnamen aan het project. Iedereen is welkom.

Schrijf je in

 

Programma:

  • Welkom
  • Inleidende toespraak door gastspreker Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding
  • Voorstelling van de resultaten van het actie-onderzoek door Ernesto Gomez Cangas, psycholoog bij Solentra
  • Getuigenissen van jongeren
  • Doorlopend bezoek aan de expo

Praktische info

Periode en openingsuren expo: van vrijdag 21 april t.e.m. donderdag 4 mei 2023 (op weekdagen van 9 tot 20u, op zaterdag van 9 tot 18u, gesloten op zondag). De toegang is gratis.

Plaats: Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis

Groepsbezoeken en uitlenen van expo: 

Organiseer je graag een bezoek in klasverband? Geef ons een seintje.

Wil jouw organisatie of school deze expo graag zelf aanbieden? Na afloop van de expo is het mogelijk om de expo ‘uit te lenen’. Interesse? We horen het graag.

Contact: solentra@uzbrussel.be – Tel: 02 477 57 15

 

 

Dit project van Solentra kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting (UCB Fonds), Globe Aroma en Pianofabriek.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: