Hoe versterk ik mijn medewerkers in het werken met vluchtelingen?

Deze opleiding is voor medewerkers van OCMW’s en organisaties die mensen op de vlucht begeleiden in opdracht van OCMW’s. Dit vormingsaanbod is gratis dankzij de financiële steun van AMIF en POD Maatschappelijke Integratie.

Waarom deze opleiding?

Tijdens intervisies of opleidingen horen we vaak hoe professionele hulpverleners verdwalen in de specifieke noden van hun vluchtelingencliënten, ondanks hun grote inzet en werkijver. Met deze intervisie willen we je op weg helpen om trauma- en cultuursensitiviteit te verankeren binnen jouw organisatie en een mensenrechtenbenadering toe te passen in het dagelijkse werk op alle niveaus.

Wat mag je verwachten?

In deze intervisie voor diensthoofden willen we:

 • inzichten bijbrengen die je kan inzetten en overdragen aan jouw medewerkers
 • praktische en inhoudelijke kapstokken aanreiken om dagelijkse uitdagingen beter het hoofd te bieden en een efficiëntere werking voor vluchtelingen op te zetten
 • je boosten om een klankbord te zijn voor jouw medewerkers, zodat zij zich gedragen voelen in hun dienstverlening aan mensen met een verschillende culturele achtergrond
 • ruimte maken voor jouw concrete noden.

Zaken die aan bod komen in de vorming:

We bundelen de aangereikte intervisievragen binnen vier thema’s.

 1. Rouw en verlies: Een migratieproces zorgt voor heel wat breuken en verliesmomenten. Oog hebben hiervoor laat de maatschappelijk assistent als brugfiguur toe de cliënt te begeleiden in de transitie van loslaten naar herverbinden.
 2. Overlevingsmechanismen en veerkracht: Zowel voor, tijdens als na de vlucht heeft de vluchteling heel wat krachten aangesproken om te overleven. Hoe kan je als maatschappelijk assistent diezelfde krachten erkennen om de veerkracht van je cliënt aan te spreken?
 3. Verstorend gedrag ten gevolge van trauma: Agressie of ander uitdagend gedrag is één van de overlevingsmechanismen die hulpverleners vaak doet terugdeinzen. Enerzijds is het belangrijk een veilige ruimte te scheppen om de werkrelatie constructief te houden. Daarnaast is de maatschappelijk assistent de persoon bij uitstek om aan vroegdetectie te doen en goed door te verwijzen.
 4. Belang van taal: Hoe kan je tolken effectief inzetten om de impact van de taalkloof te minimaliseren?

Na afloop krijg je een bundel mee met de belangrijkste theoretische inzichten als praktisch naslagwerk.

Praktische info

De intervisie duurt een halve dag en zal live plaatsvinden in een groep van maximaal tien collega’s. We voorzien dit najaar vijf momenten: één locatie per provincie.

Om je in te schrijven, kun je kiezen uit een van onderstaande data:

 • Woensdag 18 oktober 2023 (9u–12u30) in Gent
 • Maandag  23 oktober 2023 (13u30–17u) in Hasselt
 • Woensdag 25 oktober 2023 (13u30–17u) in Leuven
 • Donderdag 26 oktober 2023 (9u–12u30) in Antwerpen
 • Woensdag 8 november 2023 (9u–12u30) in Roeselare

> Schrijf je in

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: