Lies Deboutte: “Het heeft mijn blik verruimd om door de welzijnsbril te kijken, niet alleen door die van onderwijs”

14.02.2022

Lies Deboutte is leerling- en trajectbegeleidster in het Stedelijk Lyceum Offerande, een OKAN-school in Antwerpen. Eerder werkte ze ook enkele jaren als COB-begeleider op deze school. Ze vertelt wat de samenwerking met Solentra betekent in haar job en voor de jongeren op haar school.

“Ik heb vooral ervaring in het werken met niet-begeleide minderjarigen maar sinds enkele jaren meer en meer ook met jongeren. Het gaat om OKAN-leerlingen die in gezinsverband komen maar uit landen als Somalië en Afghanistan en daarom toch wel een heel grote rugzak bij hebben.

Wat ik vooral onthoud vanuit Solentra en de expertise die ik bij hen heb opgedaan zijn de intervisies met de andere scholen. We kwamen enkele maal per schooljaar samen, steeds met een vaste groep onder begeleiding van een therapeut van Solentra. Het verruimde mijn blik om door de welzijnsbril te kijken en niet alleen door de onderwijsbril. We leerden van elkaar, allen OKAN-leerkrachten en -leerlingenbegeleiders. Dat was ook geruststellend omdat je gelijkenissen zag bij elkaar maar ook verschillen.

We hadden ook tijd om stil te staan bij ons eigen functioneren: hoe stel ik me op als leerlingbegeleider, hoe kan ik een evenwicht vinden in een rol als leerlingbegeleider tussen de noden van de leerling maar ook de noden van het leerkrachtenteam? Welke vragen kan ik ook stellen als leerlingbegeleider vanuit een traumasensitieve houding en niet vanuit “ik wil alles graag weten” of “ik ga trauma meer en meer terug oproepen”.

Daarnaast was er ook heel wat ruimte om stil te staan bij het zorgbeleid van de school. We namen het kritisch onder de loep en dat heeft ons ver gebracht. We zijn nog meer en meer gaan inzetten op traumasensitief werken maar het werd ook duidelijk dat de time-in en time-out werking noodzakelijk was voor onze jongeren. Ook zijn we kritisch ga nadenken hoe we omgaan met tucht omdat deze jongeren toch wel vaak agressief reageren als ze zich niet goed voelen.”

Meer weten over het aanbod van Solentra?

Ontdek ons aanbod

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: