23.08.2022
Deze opleiding is voor medewerkers en vrijwilligers van OCMW’s en organisaties die mensen op de vlucht begeleiden in opdracht van OCMW’s. Dit vormingsaanbod is gratis dankzij de financiële steun van AMIF en POD Maatschappelijke Integratie.
Waarom deze opleiding?
Als hulpverlener is het niet altijd gemakkelijk om de stress van het gezinsherenigingsproces te begrijpen en mensen hierin te begeleiden. Het effect op gezinsleden wordt vaak onderschat. Het is belangrijk om erover te spreken met cliënten en hen te begeleiden bij de extra uitdagingen die gezinshereniging met zich meebrengt. Het helpt om als hulpverlener inzicht te verwerven in de processen en dynamieken die spelen bij gezinshereniging. Deze opleiding biedt zowel theoretische achtergrond als praktische handvaten, casusbesprekingen en oefeningen.
Wat mag je verwachten?
In deze opleiding:
- leer je de betekenis van familie en rolpatronen in verschillende culturen beter begrijpen
- krijg je een inzicht in de processen van gezinshereniging en de extra druk die het legt op het gezinssysteem naast de andere migratieprocessen
- leer je hoe je hierover in gesprek kan gaan met cliënten en psycho-educatie te geven.
- krijg je handvaten om cliënten te ondersteunen tijdens de scheiding en hoe ze zich kunnen voorbereiden op de hereniging.
Zaken die aan bod komen in de vorming:
- Familie en cultuur
- Aandachtspunten tijdens de scheiding
- Aandachtspunten bij de hereniging
- Herdefiniëring van rollen in het gezin
- Beschermende factoren en risicofactoren
- Draagkracht en veerkracht van het gezin
- Handvaten in de begeleiding
- Casussen en oefeningen
Praktische info
Data en plaats
- Datum: 15/12 (10-15u)
- Deze opleiding vindt online plaats als webinar
Contact
Wens je meer info of heb je vragen? Stuur een e-mail naar SolentraAcademy@uzbrussel.be (vermeld in het onderwerp van je e-mail: AMIF opleidingen)
Andere opleidingen dit najaar:
- Stress en coping bij cliënten met een vluchtelingenachtergrond (19/10 in Roeselare, 29/11 in Antwerpen, 14/12 via webinar)
- Hulpverleners en zelfzorg (26/10 in Gent, 1/12 in Hasselt, 12/12 via webinar)
- Niet-begeleide minderjarigen (webinar op 19/12)