Steun Ons
Solentra op het Migration, Health and Integration Virtual Symposium

Solentra was uitgenodigd om te spreken over de helpdesk voor vluchtelingen op het Migration, Health and Integration Virtual Symposium!

26/11/20

Het symposium, georganiseerd door een samenwerking van The Maastricht Graduate School of Governance/UNU-MERIT en RUNOMI, vond vanwege corona virtueel plaats. Het kaartte verschillende debatten aan rond de intersectie tussen migratie, mentale gezondheid en integratie. Het doel van dit symposium was om o.a. academici, gezondheidswerkers, beleidsmakers en andere maatschappelijke actoren bij elkaar te brengen voor een informatie-uitwisseling en discussie omtrent deze thema’s.

Solentra werd uitgenodigd om het te hebben over de helpdesk voor vluchtelingen die zij heeft opgericht tijdens corona om telefonisch toch beschikbaar te blijven voor mensen die psychologische ondersteuning nodig hebben. Deze tijden zijn extra kwetsbaar voor vluchtelingen die nog meer lijden onder stress en onzekerheid. Echter een minderheid in deze groep wordt bereikt door de reguliere diensten voor psychologische ondersteuning, dus vandaag – in de meer digitale samenleving – mogen hun noden zeker niet vergeten worden.

Deze helpdesk kan gezien worden als een psychologische eerste hulp telefoonlijn. Het is een gratis nummer dat de mogelijkheid biedt om een psycholoog te bellen en te spreken in de moedertaal. Momenteel zijn onze psychologen beschikbaar in het Spaans, Arabisch, Dari en Farsi. Solentra hoopt dit aanbod in de toekomst nog verder uit te breiden.

De hulplijn streeft er vooral naar om zoveel mogelijk obstakels (financieel, taalkundig, geen technologische toegang) weg te nemen. De psycholoog kan psychoeducatie aanbieden, advies geven over bepaalde copingmechanismen of simpelweg een luisterend oor bieden wanneer iemand het nodig heeft.

Op die manier slaagt de hulplijn erin om toegankelijke geestelijke gezondheidszorg aan te bieden aan vluchtelingen en migranten.

Wie verdere vragen of ondersteuning nodig heeft mag zich altijd richten tot de helpdesk, op het gratis nummer 0800 35 247, elke werkdag bereikbaar (van 10-12 in het Dari en Farsi en van 15-17 in het Arabisch).

Voor meer info over het symposium klikt u hier.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: