Opleiding & Vorming

Solentra biedt opleidingen en vormingen aan voor iedereen die in een professionele context werkt met personen of gezinnen met een migranten- of vluchtelingenachtergrond. We hebben een open aanbod, een aanbod op maat en een aanbod in het kader van specifieke samenwerkingen.

Opleidingsaanbod voor OCMW’s

Dankzij de steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) en de POD Maatschappelijke integratie bieden we onderstaande opleidingen gratis aan voor alle OCMW-medewerkers in Vlaanderen én externen die werken rond het thema van een bepaalde opleiding.

Meer info over dit aanbod

 

E-learning “De psychosociale impact van migratie en traumasensitieve begeleiding”

Deze e-learning is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die mensen met een vluchtelingenachtergrond begeleiden.  De e-learning biedt theoretische inzichten en praktische handvaten. Je kan de e-learning op jouw eigen tempo volgen in ongeveer 8 tot 10 uur, gedurende een toegangsperiode van 2 maanden.

Meer info over dit aanbod

 

Basisvorming psychosociale begeleiding van vluchtelingen (2 dagen)

In deze basisvorming behandelen we verschillende thema’s voor organisaties die werken met personen of gezinnen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond.

Meer info over dit aanbod

 

Themaspecifieke opleidingen

We bieden ook themaspecifieke opleidingen op maat aan voor medewerkers in organisaties die werken met personen of gezinnen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond en die al enige ervaring of basiskennis hebben in het werken met deze doelgroep.

Meer info over dit aanbod

 

Intervisie & supervisie

Naast opleidingen biedt Solentra ook inhoudelijke ondersteuning aan bij concrete dossiers. Zo bieden wij  intervisie en/of supervisie voor teams en individuen die een intens werkcontact hebben met onze doelgroep.

Meer info over dit aanbod

 

Helpdesk voor hulpverleners

Hulpverleners die met vluchtelingen werken, ervaren soms stress of voelen zich onzeker hoe ze het best reageren in moeilijke situaties. Wat kan je doen bij jongeren met stressklachten? Hoe ga je om met iemand die met een depressie kampt? Of wat doe je als je bezorgd bent over de draagkracht van de ouders?

Met deze en andere vragen kunnen hulpverleners terecht bij de telefonische helpdesk van Solentra. Om hen zo efficiënt mogelijk te helpen, werken we voortaan met een online registratieformulier om vragen te melden.

Hoe werkt het?

  • Je meldt je aan via het online registratieformulier
  • Een van onze senior psychologen neemt telefonisch contact op na registratie op werkdagen tussen 09:00-13:00. Registraties in de namiddag worden de volgende werkdag behandeld.

 

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: